Jeg arbejder som produktionsingeniør ved termostatvirksomheden Danfoss - i en afdeling, der ligger lidt uden for Silkeborg. Jeg tænder på, når der er et problem eller en opgave, der skal løses mekanisk. Min arbejdsdag går typisk med at udvikle nye produktionssystemer. Det er mit ansvar som konsulent at guide i konstruktionsfasen, så vi sikrer, at det, der skal fremstilles, faktisk kan fremstilles.
Et eksempel er den nye elektroniske termostat, som Danfoss har udviklet. Al elektronik og styring har jeg ikke noget med at gøre. Men produktets detaljer i konstruktionen er mit område. Måske sikrer jeg et lille fang eller et modhold et sted, som gør at skallen kan klikkes sammen. Den slags vigtige detaljer. Men det er også mig, der har designet hele produktionslinjen for den nye elektroniske termostat. Jeg får input fra konstruktører og vi laver sammen det færdige produkt, men også de specifikationer, der skal til for at lave den maskine, der skal masseproducere termostaten på fabrikken. Jeg er i kontakt med vores underleverandør af fabriksmaskiner, og rejser til fabrikken for at hjælpe med at overlevere produktionsansvaret til dem, der skal arbejde i produktionen til daglig, når det hele er oppe at køre. Udover Danmark har Danfoss produktion i England, Bulgarien, Rusland og Kina.
Det er rigtig spændende, og der er ikke nogle dage, der er ens på mit job. Jeg er vild med at sætte mig ind i noget mekanisk eller et teknisk nyt område og prøve at mestre det, så alt kommer til at virke igen. Det er en vigtig opgave, jeg har, som selvfølgelig har betydning for økonomien i Danfoss' produktion - at alt kører så glat og effektivt som muligt.
Det er ret tilfældigt, at jeg blev ingeniør. Det var faktisk en af mine kammerater, der fortalte mig, at han havde meldt dig ind på ingeniørstudiet. "Det vil jeg fandme også!", sagde jeg. Det lød spændende, og jeg søgte ind efter tre år på Gymnasiet i Herning, og to års arbejde som post i Danmark og på et hotel i England.
På ingeniøsstudiet i Aarhus gik jeg ikke i nogen særlig studieretning. Jeg fik godt nok hovedfag i metallurgi, om fysiske og kemiske egenskaber ved metalliske grundstoffer og deres blandinger. På studiet var jeg også i praktisk i et halvt år hos Teknologisk Institut.
Ekstremt nørdet og sjovt
Som nyuddannet ingeniør fik jeg job på Nissens kølefabrik, hvor jeg blev i to år. Her fik jeg ansvaret for design af køleprodukter til fx Dronningborg-mejetærskere. En kontakt fra mit praktikophold på Teknologisk Institut gav mig muligheden for et job hos Danfoss i Silkeborg som specialist i metallurgi. Det var ekstremt nørdet og en spændende stilling, hvor jeg arbejdede med nogle bestemte processer i en termostat. Mine venner og familie spurgte nogle gange, om jeg da ikke lavede andet. Det var lidt svært at forklare, hvad jeg lavede, fordi det var så nørdet. Jeg blev virkelig ekspert på et helt snævert og vigtigt område i produktionen af termostater.
Efter fem år gjorde en omorganisering på Danfoss, at jeg fik jobbet i udviklingsafdelingen, som jeg har i dag, hvor jeg er produktionsingeniør.
Jeg kan godt lide at cykle på mountainbike og løbe i skovene, der ligger mellem min hjem og min arbejdsplads. Jeg cykler gerne til arbejde, når vejret er til det. Ellers er jeg glad for at være sammen med min kone og to børn.